Parkinson Betegek Egyesülete - Pécs “Egymást támogatva minden könnyebb!”

Beszámoló a Nyílt Napról

| |

2011 október 8.-án délelőtt 10 órára teljesen megtelt a Vasutas Művelődési Ház nagyterme. Betegtársainkon és hozzátartozóikon kívül több ismeretlen arcot, érdeklődőt fedezhettünk fel.

A találkozó résztvevőit Golobné Wassenszky Rita egyesületi elnök üdvözölte, külön  köszöntve Aschermann Zsuzsa doktornőt – aki egyébként a továbbiakban a moderátor szerepét is betöltötte-, Hamburger Kata jógaoktatót , Zank Viktória gyógytornászt, és nem utolsósorban Kristófné Kiss Emesét, a kaposvári Szklerózis Multiplex Egyesület elnökét, aki szintén megtisztelt bennünket jelenlétével. ( Ami kissé rosszul esett: bemutatkozó nyílt napunk sem a regionális rádió, sem a helyi TV számára nem bírt hírértékkel egy rövid riport erejéig sem.)  Sajnos felkért védnökeink – akik egyébként szívesen adták nevüket -, Uhrik Dóra és Nagy Bandó András, külföldi tartózkodásuk miatt nem lehettek jelen rendezvényünkön.  Az elnök asszony beszélt a találkozó legfőbb céljairól:  Pécs érdeklődő polgárainak bemutatni a Parkinson –betegséget, annak megjelenését, kezelését, az azzal együttélés lehetőségét,  a szintentartó mozgás, gyógyterápia fontosságát (amely az „egészségeseknek” is hasznos), formáit, a betegséggel, annak megjelenési formáival kapcsolatosan sok tévhit eloszlatását, a hamis megítélés megszüntetését. Érzékeltetni a közösségben rejlő fizikai és lelki terapikus erőt, amely nagy segítséget jelent betegtársaink mindennapi életében.

Ezután  a meghívó szerint peregtek az események:

Aschermenn doktornő projektoros vetítéssel illusztrált, érdekes és tartalmas előadást tartott a a Parkinson-kórról, bemutatva annak okait, megjelenését, kezelési lehetőségeit.

Ezután  Hamburger Kata vezetésével látványos, és még a nézőknek is kimerítőnek tűnő jógabemutató következett.

Az ezt követő szünetben különféle, finom szendvicsek, pogácsák és üdítő italok várták a vendégeket, akiket szerencsére nem kellett kéretni.

A szünetet követően Herczog Ferenc beszélt arról, hogy mint beteg,hogyan éli meg állapotát, Bodrog Józsefné pedig a házastárs oldaláról mutatta be a betegségben érintett férjével élt mindennapi életüket. Harmadikként Jász András tagtársunk finom humorral átszőtt, önironikus  kis előadását hallhattuk nagy tetszéssel.

Ezután következett a Nordic- Walking síbotos tornabemutató, Zank Viktória vezetésével, amely nagyon fontos járás- és mozgáselemeket tartalmaz, és amely minden időszakban,kint a természetben és bent, fedett helyen is alkalmazható.

A bemutatók után kérdéseket lehetett feltenni, minden, az előzőekben érintett témában. Ahogy várható volt, legtöbben  a betegség, a gyógyszerek általános és speciális vonatkozásairól kérdezték  Aschermann doktornőt, de többen érdeklődtek az egyesület programjairól, gyógytornáiról is.

A nap zárásaként ismét az elnök asszony kért szót. Megköszönte a résztvevők  figyelmét és türelmét, reményét fejezte ki aziránt, hogy a találkozó céljait sikerült megvalósítani. Külön köszönetet mondott a nyílt nap megvalósítását lehetővé tevő támogatóknak: Pécs Város Önkormányzatának a pályázati támogatásért, A Vasutas Művelődési Háznak, a térítésmentes terem biztosításért és berendezésért, valamint a Boehringer- Ingelheim gyógyszerforgalmazó cégnek a szervezés költségeihez nyújtott anyagi támogatásért.

Végül- de nem utolsósorban – megköszönte az egyesületi betegtársak bemutatkozását, azt, hogy az egyébként visszahúzódóvá kényszerítő-hajlamosító betegség ellenére bemutatták életüket és talán kedvet csináltak a rendszeres és céltudatos mozgáshoz.

Ízelítőül néhány fénykép ( a Nyílt Napról készült fényképek a Képtárban tekinthetők meg):